Skip to main content

Vaak krijgen we de vraag wat het verschil is tussen een kunstgras met zand en kunstgras zonder zand. Graag verduidelijken we dit voor jullie.

Wij zetten hoog in op innovatie en technologische ontwikkelingen waardoor de kunstgrassen die wij aanbieden in de laatste jaren zeer sterk zijn geëvolueerd. Het visueel aspect van kunstgras is voor ForGrass heel belangrijk.

Ons gamma is enkel opgebouwd uit zeer natuurlijke kunstgrassen die duurzaam maar toch zeer zacht zijn. Dit in tegenstelling tot aanbieders die al jaren aan één stuk hetzelfde ongewijzigde gamma aan uniforme, harde en onaangename kunstgrassen aanbieden. Hierbij blijven ze vasthouden aan de gedateerde vezel met ruggengraat.

Eén van onze grootste troeven is het gebruik van een verstevigende “kroes” tussen de kunstgrasvezels in combinatie met onze C-vorm vezel. Deze verstevigende kroes zorgt er voor dat de grasspriet mooi overeind komt te staan, maar vooral, dat deze blijft overeind staan. Zo is het gebruik van zand overbodig geworden voor kunstgrastoepassingen bij particulieren thuis in de tuin.

De kleuren van de kroes zijn zeer variërend en gaan van lichtbruin tot donkerbruin of van lichtgroen tot donkergroen. Uit ervaring hebben wij geleerd dat de Belgische klanten steeds op zoek zijn naar een lichtbruine tot beige kroes. De donkerbruine kroes is meer gevraagd in de mediterrane landen zoals Spanje, Frankrijk en Italië.

Door het gebruik van deze kroes zijn we ook in de mogelijkheid om kunstgras aan te bieden van 45mm hoog, een echt unicum op de Belgische markt. De ForGrass XL is uiterst zacht aan de voeten en heeft een zeer natuurlijk uitzicht.

Natuurlijk wordt het inzanden van het kunstgras niet volledig afgeschreven. Het inzanden van het kunstgras blijft zijn nut bewijzen voor het verzwaren van het kunstgazon. Het zand zorgt er tevens voor dat de backing wordt beschermd.

Wanneer raden wij aan om zand te gebruiken?

Kunstgras zonder zand heeft voordelen maar er zijn ook situaties dat kunstgras alleen met zand gebruikt kan worden. Zoals op speelpleinen of openbare plaatsen waar het kunstgras zeer intensief gebruikt zal worden.  De extra stabiliteit zorgt ervoor dat ondanks de intense belasting de onderlaag mooi egaal blijft.

Hoe inzanden?

➜ gebruik kwartszand (0.2mm-1 mm korrelgrootte)
➜ verdeel ongeveer 10 tot 20 kg per m² over uw kunstgrasveld
➜ dit is ongeveer een zandlaag met een hoogte van 1 tot 2cm
➜ borstel / veeg het zand tussen de kunstgrasvezels met een harde borstel of borstelmachine
➜ Moeilijker bij vochtig weer, dan plakt het zand aan de kunstgrasvezels
➜ TIP: wanneer het zand vochtig is en niet kan worden ingeborsteld kan het met water besproeid worden, het zand zakt op de backing.

Via onderstaande video krijgt u een beter beeld over hoe kunstgras wordt ingezand met een borstelmachine.