Voor alle toepassingen met kunstgras geldt dat er goede fundering moet worden aangelegd (stabiel, draagkrachtige en vlakke onderbouw die waterdoorlatend is). Het kunstgras kan op twee verschillende ondergronden worden aanleggen. Namelijk op de zwarte aarde of op stabilisé/lavazand.
In dit onderdeel geven we meer uitleg bij het leggen van kunstgras op aangetrilde zwarte grond. Let op, deze optie is minder aangeraden maar is goedkoper als ondergrond in stabilisé of lavazand.
Stap 1: Maak de ondergrond eerst vrij van de oude graszoden. Nivelleer en egaliseer de vrijgekomen grond.
Tip: een handige machine om te gebruiken is de graszodensnijder die bij verschillende verhuurmaatschappijen kan gehuurd worden. Deze machine verwijdert enkel de bovenste graszoden en laat een vrij vlakke ondergrond achter. (zie foto, oranje machine)
Stap 2: De volgende stap is het aanbrengen van een extra dragende onderlaag met een dikte van 5 tot 10 cm. Hiervoor gebruikt u het best ‘geel’ zand (zwavelzand).
Stap 3: Door het zandbed goed aan te trillen ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond. Eventueel het oppervlak wat aan wateren voor een beter resultaat. Wanneer de ondergrond slecht water afvoert kan er gebruik gemaakt worden van drainagebuizen die het water gemakkelijker afvoeren.
Stap 4: Op de goed geprepareerde ondergrond wordt een drukverdelend doek GeoTex uitgerold. Zorg ervoor dat er geen planten meer aanwezig zijn in de ondergrond. Wanneer er bijvoorbeeld sneeuwklokjes of bamboescheuten in de grond zitten, zullen deze zeker gaan schieten en het gras naar boven duwen.