Skip to main content

Uw kunstgras zelf aanleggen? Dat kan.

U kan uw ForGrass Kunstgras zelf aanleggen, of laten plaatsen door één van onze ForGrass verdelers die gespecialiseerd zijn in het aanleggen van kunstgras op alle ondergronden.

Eerder een doe-het-zelver? Geen probleem. Lees hieronder hoe je een kunstgras project best aanpakt.

Wat heb ik nodig?

​Met onderstaande ‘kunstgras aanleggen’ handleiding en enige handigheid is het zeker mogelijk om zelf onze kunstgrasmatten aan te leggen in uw tuin of op uw terras. Om uw kunstgazon te leggen volgt u gewoon onderstaande tips.

 1. Een breekmes (“cuttermes”)
 2. ForGrass lijm of zelfklevende lijmband + eventueel een lijmkam
 3. Kunstgras rollen op maat gesneden
 4. Geotextiel drukverdelend onderdoek of wortelwerende onderdoek
 5. Eventueel valdemping (ForGrass Comfort foam)
 6. Optioneel: Instrooizand

1.Welke ondergrond heb je?

Kunstgras leggen op zwarte aarde

Voor alle toepassingen met kunstgras geldt dat er goede fundering moet worden aangelegd (stabiel, draagkrachtige en vlakke onderbouw die waterdoorlatend is). Het kunstgras kan op twee verschillende ondergronden worden aanleggen. Namelijk op de zwarte aarde of op stabilisé/lavazand.

In dit onderdeel geven we meer uitleg bij het leggen van kunstgras op aangetrilde zwarte grond. Let op, deze optie is minder aangeraden maar is goedkoper als ondergrond in stabilisé of lavazand.

Stap 1: Maak de ondergrond eerst vrij van de oude graszoden. Nivelleer en egaliseer de vrijgekomen grond.

Tip: een handige machine om te gebruiken is de graszodensnijder die bij verschillende verhuurmaatschappijen kan gehuurd worden. Deze machine verwijdert enkel de bovenste graszoden en laat een vrij vlakke ondergrond achter. (zie foto, oranje machine)

Stap 2: De volgende stap is het aanbrengen van een extra dragende onderlaag met een dikte van 5 tot 10 cm. Hiervoor gebruikt u het best ‘geel’ zand (zwavelzand).

Stap 3: Door het zandbed goed aan te trillen ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond. Eventueel het oppervlak wat aan wateren voor een beter resultaat. Wanneer de ondergrond slecht water afvoert kan er gebruik gemaakt worden van drainagebuizen die het water gemakkelijker afvoeren.

Stap 4: Op de goed geprepareerde ondergrond wordt een drukverdelend doek GeoTex uitgerold. Zorg ervoor dat er geen planten meer aanwezig zijn in de ondergrond. Wanneer er bijvoorbeeld sneeuwklokjes of bamboescheuten in de grond zitten, zullen deze zeker gaan schieten en het gras naar boven duwen.

Kunstgras leggen op stabilisé of lavazand

Indien u in uw tuin geen last wenst te hebben van een mollen, verzakkingen, modder e.d. plaatst u het kunstgras best op stabilisé (zand gemengd met 100 kg à 125 kg cement per m³) of lavazand.

Zorg ervoor dat er niet teveel cement gebruikt wordt in de stabilisé zodat de waterdoorlaatbaarheid niet vermindert. Gebruik ook een korrelgrote van minimum 0/5.

Het grote voordeel van kunstgras op stabilisé aan te leggen is dat je een zeer vlakke en dragende ondergrond krijgt. Zo kunt u langer genieten van uw kunstgras doordat onkruid en modder geen kans krijgen.

Kunstgras leggen op Future Base systeem

ForGrass kunstgras werkt sinds 2015 met een, in Amerika, gepatenteerd systeem als ondergrond voor dakterrassen en bestaande terrassen. Onze Future Base platen vormen een perfect vlakke ondergrond waarop het kunstgras wordt bevestigd.

2.Kunstgras uitrollen

Bij het uitrollen van het kunstgras moet u rekening houden met de vezelrichting, de vleug van het kunstgras. Het kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer u het kunstgras zo legt dat u tegen de vezelrichting inkijkt. Als u bijvoorbeeld een terras hebt, legt u het kunstgras best loodrecht op dit terras.

Rol het kunstgras uit zodat u aan het begin en einde van de oppervlakte (bv. bij het terras, tuinhuis of boordsteen) 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heeft u meer ‘speelruimte’ om te corrigeren, het kunstgras groeit namelijk niet meer terug, dus eenmaal u teveel heeft afgesneden zal u blijvend zichtbare correcties moeten doen. Deze randen die u teveel heeft, kunt u later gemakkelijk wegsnijden met een breekmes.

3.Kunstgras snijden

Het kunstgras kan op maat gesneden worden met een stanleymes of breekmes. Zorg ervoor dat het breekmes goed scherp is zodat u de kunstgrasvezels niet los trekt uit de backing. Vervang uw mes regelmatig.

Belangrijk hierbij is dat u altijd snijdt vanaf de onderkant zodat u de vezels niet beschadigt (zoals afgebeeld op de foto links).  Zeker wanneer u rondingen wenst uit te snijden. Het mes volgt dan makkelijker de bochten.

Wanneer er meerdere rollen kunstgras aan elkaar gelegd moeten worden, moet u ervoor zorgen dat u beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afsnijdt. Leg de kunstgrasstroken langs elkaar zodat er een opening ontstaat van +/- 2mm. U bent klaar om de stroken te lijmen.

4.Kunstgras lijmen

Voor het aan elkaar verbinden van 2 stroken kunstgras wordt gebruik gemaakt van nadenbanden of een lijmstrook.

U kan kiezen tussen een zelfklevende nadenband of een band waar u lijm opsmeert met een lijmkam. Wij raden onze ForGrass zelfklevende nadenband aan door zijn gebruiksgemak en duurzaamheid. Een extra voordeel is dat er geen lijmresten in het kunstgras kunnen komen door het overmatig gebruik van lijm.

Door het aan elkaar lijmen van het kunstgras ontstaat er een zeer sterke verbinding tussen de kunstgrasstroken. Op die manier kan u de duurzaamheid van uw kunstgras verhogen en wordt er gegarandeerd dat naden gedurende de gehele levensduur van het kunstgras aan elkaar verbonden blijven. Niet alleen het kunstgras, maar ook de lijmverbinding wordt jarenlang blootgesteld aan gebruik en weersomstandigheden, dus investeert u best in het duurzaamste product.

Hoe kan ik een kunstgrasnaad lijmen

 1. Zorg er ook voor dat de naden recht lopen.
 2. Leg de twee stroken kunstgras mooi tegen elkaar. Bekijk of alles mooi recht loopt en er geen openstaande naden of overlappingen zijn tussen de twee stroken kunstgras.
 3. Klap één deel van een kunstgrasstrook om en leg de ForGrass zelfklevende nadenband onder de naad. Zorg dat de nadenband gelijkmatig verdeeld is tussen de twee kunstgrasstroken (7,5cm langs elke kant). De kant met het plastiek moet aan de bovenkant komen.
 4. Klap de kant terug en zorg dat de nadenband mooi op zijn plaats blijft.
 5. Controleer de naad op de afwezigheid van een openstaande gleuf.
 6. U bent klaar om de naad te plakken.
 7. Trek voorzichtig de witte folie van de zelfklevende nadenband.
 8. Druk het kunstgras direct na het verwijderen van de folie goed aan.
 9. Zorg dat het kunstgras steeds mooi op zijn plaats blijft. Trek de folie steeds recht naar achteren, niet naar links of rechts.

5.Kunstgras inzanden

Verdeel nu de zakken instrooizand over het kunstgras. Snij de zakken open en strooi het zand gelijkmatig over het kunstgras uit. Zorg ervoor dat uiteindelijk het hele kunstgras niet of nauwelijks meer zichtbaar is. Wij raden aan om het kunstgras met ongeveer 5 tot 15kg in te zanden per m² afhankelijk van de hoogte van de kunstgrasvezel.

De volgende stap is het opborstelen van het kunstgras. Dit kunt u doen met een harde bezem of met een borstelmachine zoals in bovenstaande video. Borstel tegen de vezelrichting in, hierdoor valt het zand tussen de vezels in en gaan de vezels mooi rechtstaan. Borstel ook steeds verschillende malen over dezelfde strook om alle kunstgrasvezels uit het zand te krijgen.
​Doe dit net zolang dat er geen zand meer zichtbaar is en alle vezels overeind staan. De functionele waarde van het zand is het verzwaren van de kunstgrasmat en het insluiten en overeind houden van de kunstgrasvezels. Het verhoogt de duurzaamheid van het kunstgras.

Let op: Gebruik enkel ForGrass instrooizand. Dit is geschikt om te gebruiken voor het inzanden van kunstgras. ForGrass gebruikt hiervoor uitsluitend natuurlijke, ecologische en milieuvriendelijke materialen. Het geselecteerde zand voldoet aan specifieke kwaliteitseisen om te voorkomen dat de kunstgrasvezels beschadigen of dat de waterdoorlatendheid belemmerd wordt. Zo is het zand bijvoorbeeld gewassen en gefilterd om het stuiven van stof te vermijden in de zomer.

6.Kunstgras vastleggen

Plaats azobé of PVC paaltjes langs de kant en zo dicht mogelijk tegen de boordstenen. Plaats een paaltje om de meter langs de zijden. Deze dienen gelijk te zitten met het oppervlak om de GeoTex en het kunstgras aan te bevestigen. Lees ook onze blogpost over het vastleggen van kunstgras.

Nog vragen?

Info & veelgestelde vragen
Bezoek een kijktuin
Vrijblijvend 
advies en offerte
Vraag je gratis stalen

De kwaliteit van ons kunstgras moet je zien en voelen.

Bij ForGrass Kunstgras leveren we altijd kunstgrassen van premium kwaliteit. Dat zie je niet alleen, dat voel je ook. Elk product in ons assortiment wordt zorgvuldig geselecteerd om ervoor te zorgen dat het voldoet aan onze hoge standaarden voor esthetiek en functionaliteit.

Vraag stalen aanBezoek onze kijktuin